LOGO

петак, 9. март 2012.

Krug se piše beskonačno


Pod ovim sloganom održaće se 9. Beogradski festival igre – od 28. marta do 12. aprila

U Svečanoj sali Skupštine grada juče je novinarima predstavljen program 9. Beogradskog festivala igre koji će trajati dve nedelje, ili ukupno: 11 večeri u Beogradu, a po jednu predstavu videće novosadska i zrenjaninska publika.

Aja Jung, direktorka festivala koji se ove godine održava pod sloganom „Krug se piše beskonačno”, predstavila je prisutnima zaista reprezentativnu festivalsku galeriju kompanija i koreografa. Ona i drugi govornici istakli su kako se i u prestižnoj svetskoj štampi govori o beogradskom prestižnom Festivalu igre. Već tradicionalno, najviši predstavnici diplomatskog kora (većinom ambasadori) država učesnica festivala bili su i neka vrsta promotora predstava i umetnosti igre svojih zemalja.

Ovogodišnji 9. BFI počeće svojevrsnom „uvertirom” u Madlenijanumu(28. i 29. mart), gde će svoju predstavu „Puš” Rasel Malifant odigrati sa čuvenom Silvi Gilem, a reč je o produkciji londonskog Sadlers Velsa.

Festival će, po tradiciji, biti zvanično otvoren u Sava centru (31.3), gde će Nacionalna plesna kompanija iz Madrida izvesti komade:„Suviše blizu”(koreograf Alehandro Serudo), „U tranzitu” (Anabel Lopez Očoa) i„Ludak koji hoda”(Johan Inger). U novosadskom SNP, 1. aprila, publika će moći da vidi predstavu „Lepo je uvek bizarno” (Alonso King, Leo Mujić, A. L. Očoa, Icik Galili, Andrea Miler)kompanije „Džekobi i Pronk” (Amsterdam–Njujork). Na istu predstavu,4. aprila, „Vip poziva” Beograđane – u Narodno pozorište (plus uručenje nagrade našem igraču i mladom koreografu internacionalne karijere Leu Mujiću), dok će naredne večeri takođe biti na na sceni Narodnog pozorišta, ali u Zrenjaninu.

Između pomenutih nastupa kompanije „Džekobi i Pronk” u tri grada, u festivalskom kalendaru je, u BDP (3. 4),„Glava koja govori” (Kris Haring), koju će odigrati „Liquid Loft”,iz Beča.U Ateljeu 212 su 5. aprila „Precizni uglovi” Emanuela Gata u izvođenju njegove kompanije iz Francuske, dok će se naredne dve večeri (BDP,6. i 7.4), predstaviti Kompanija Josija Berga i Odeda Grafa (Izrael–Danska) njihovim komadima„Izgubljena životinja” i „Četiri muškarca, Alisa, Bah i jelen”. „Kidd Pivot” iz Frankfurta izvešće u Madlenijanumu (8. 4)„Tamne materije” (Kristal Pajt), a narednih večeri, u Sava centru, su „La La La Human Steps” (Montreal – 9. 4) „Novim komadom” (Edvard Lok) i slavni NDT(Hag– 11. 4) „Čežnjom” i „Leptirom” Sol Leon i Pola Lajtfuta.

Na sceni na kojoj će početi 9. BFI će se i završiti (Madlenijanum, 12. april) – predstavom „Politička majka”, londonske Kompanije Hofeša Šehtera.

I jedno vanredno festivalsko veče održaće se 10. aprila na Maloj sceni Madlenijanuma, a reč je o premijerama dva stara domaća baleta – „Sobareva metla” Miloja Milojevića i „Balada o mesecu lutalici” Dušana Radića – u koreografiji Aleksandra Ilića.


M. Š.
objavljeno: 08.03.2012.
Preuzeto Politikika On line (http://www.politika.rs/rubrike/Kultura/Krug-se-pise-beskonacno.lt.html)