LOGO

уторак, 27. март 2012.

Danas je Svetski dan pozorišta


Svetski dan pozorišta - 27. mart biće obeležen tradicionalnim čitanjem poruke uoči početka predstava na pozornicama širom sveta, a u tu akciju uključena su i pozorišta u Srbiji.
Svetski dan pozorišta ustanovio je 1961. godine Međunarodni pozorišni institut (ITI). Poruku po pozivu ITI-ja uvek piše ugledna ličnost iz sveta pozorišta. Ove godine odabran je američki glumac, producent, dramski pisac i reditelj Džon Malkovič.

Obraćajući se pozorišnim delatnicima, Malkovič je poželeo da sve što rade bude neodoljivo i originalno.

"Neka vaša dela budu duboka, dirljiva, promišljena i jedinstvena. Neka nam pomognu da razmislimo o tome šta znači biti čovek, a ta misao neka bude iz srca, prožeta iskrenošću, slobodoumnošću i blagonaklonošću", istakao je on.

Malkovič je poželeo svojim kolegama i da "pobede nedaće, cenzuru, siromaštvo i nihilizam".

"Neka vam Bog podari talenta i neumoljivosti da nas naučite kako kuca ljudsko srce u svoj svojoj složenosti, kao i poniznosti i ljubopitljivosti da taj zadatak učinite svojim životnim delom. I neka najbolji među vama, pošto će to biti samo najbolji od vas i samo u najređim i najkraćim trenucima, uspeju da daju okvir onom najvažnijem od svih pitanja - Kako živimo?", poručio je priznati glumac.

Malkovič je u svet pozorišta ušao tokom studija na Državnom univerzitetu Ilinoisa, a 1976. godine zajedno sa Terijem Kinijem, Džefom Perijem i Gerijem Sinisom osnovao je "Steppenwolf Theatre Company".

Uz više od 70 uloga u filmovima, prošle godine je režirao svoju treću predstavu u Parizu - "Opasne veze" u pozorištu "Theatre de l Atelier". Prethodno je imao uspeha sa predstavama "Histerija" (2002) i "Dobri kanarinac" (2007), za koju je dobio Molijerovu nagradu.

Svetski dan pozorišta obeležava se i drugim programima i akcijama radi približavanja publici i popularizacije teatarske umetnosti.

Tako će u Beogradskom dramskom pozorištu biti održana diskusija na temu "Kako nastaje pozorišna čarolija?". U razgvoru na velikoj sceni "Rade Marković" učestvovaće glumci, reditelji, kostimografi, scenografi, tehničko osoblje, operativci.

Takođe će biti organizovano razgledanje pozorišta, da bi gledaoci otkrili ono što se dešava iza scene, a neophdni je deo svakog pozorišnog čina.

U Foajeu druge galerije Narodnog pozorišta biće održana aukcijska izložba likovnih radova učenika osnovne škole "Kralj Petar Prvi" na temu iz pozorišnog života.

Radovi su nastali 7. marta u Muzeju Narodnog pozorišta, u okviru likovne radionice "Pozorišne čarolije" koju je za 20 učenika ove škole vodio poznati slikar Miloš Šobajić.

Prihod od aukcije namenjen je Domu za decu i omladinu "Petar Radovanović" u Užicu, ustanovi koja se još od 1915. godine bavi zbrinjavanjem dece i omladine bez roditeljskog staranja.

Preuzeto sa http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=321&yyyy=2012&mm=03&dd=27&nav_id=594725