LOGO

понедељак, 29. април 2013.

„Terpsihora 2013"

Solista baleta Jovan Veselinović je dobitnik nagrade „Terpsihora” za 2013. godinu, koju dodeljuje Udruženje profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije.
Petočlani žiri u sastavu: prvakinja baleta Narodnog pozorišta Ana Pavlović (predsednik), baletski kritičar i teatrolog Milica Zajcev , glumica Tanja Bošković, scenograf i kostimograf Miodrag Tabački i dirigent Narodnog pozorišta Đorđe Pavlović saopštio je da je Veselinović svojim doprinosom na matičnoj sceni dao nezaobilazan doprinos klasičnom baletu i savremenoj igri, ne samo u tekućoj sezoni već u kompletnom igračkom stažu.
„Svojim interpretacijama Veselinović je na visokom tehničkom nivou interpretirao naslovne uloge repertoara baleta Narodnog pozorišta. Isto tako je ostvario gostovanja na scenama u Novom Sadu i Skoplju”, navodi se u obrazloženju žirija.
Jovan Veselinović je diplomirao na Akademiji klasičnog baleta „Princeze Grejs” u Monte Karlu u klasi Marike Bezobrazove.

Specijalna pohvala Udruženja profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije jednoglasno je dodeljena odlukom žirija igračima Bitef Dance kompanije, koji su na čelu sa direktorkom Jelenom Kajgo ostvarili veliki doprinos u savremenoj igri Srbije, kao i veliki broj gostovanja u zemlji i regionu, na kojima su i nebrojeno puta nagrađivani. Bitef Dance kompanija sarađuje sa najpoznatijim koreografima svetske plesne scene.