LOGO

субота, 23. фебруар 2013.

AUDICIJA ŠKOLE SAVREMENOG PLESA




Stanica, TkH i Bitef organizuju audiciju škole savremenog plesa P.A.R.T.S. iz Brisela u Beogradu.
Na predlog čuvene škole iz Brisela, Stanica Servis za savremeni ples, Teorija koja Hoda i Bitef Teatar organizuju, po prvi put, audiciju za novu generaciju studenata savremenog plesa u Beogradu, 23. februara.
Ova škola, čiji je pun naziv The Performing Arts Research and Training Studios (P.A.R.T.S.) osnovana je 1995. godine kao zajednički projekat plesne kompanije Rosas i Belgijske nacionalne opere De Munt / La Monnaie. Program škole kreirala je koreografkinja Anne Teresa De Keersmaeker, ali je on zasnovan i na nizu proširenih umetničkih praksi drugih evropskih koreografa. P.A.R.T.S. se definiše i kao umetnički projekat i laboratorija i mesto dijaloga i kritičkog mišljenja. (www.parts.be)
Do sada niko iz Srbije nije studirao na P.A.R.T.S.-u, ali tamo predaje Bojana Cvejić.
Audicija koja se organizuje u Beogradu upravo je ohrabrenje mladim plesačima iz Srbije da svoje školovanje nastave u oblasti savremenog plesa, budući da ovde tu mogućnost nemaju. Veliki broj prijavljenih kandidata (44) polagaće audiciju 23. februara u Kulturnom centru Majdan pred žirijem kojeg čine Theo Van Rompay, direktor škole, i Anna Linn Akselsen, koreografkinja i bivša studentkinja P.A.R.T.S.-a.
Organizacija ovakve audicije deo je šireg rada Stanice, TkH i Bitef Teatra na unapredjenju uslova za razvoj savremene plesne scene u Srbiji, na širenju kruga saradnika, profesionalaca i publike i na podsticanju novih inicijativa u ovoj oblasti.

Preuzeto: http://www.bitef.rs/teatar/?pg=vest&jez=sr&id=326